Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Ambassadeur Duitsland te Papendrecht - 26-2-2014

De heer F.J. Kremp, Duits ambassadeur te Nederland bezocht Dordrecht en Papendrecht. Te Papendrecht ontving ik hem uiteraard met alle egards, die daar bij horen en brachten wij een bezoek aan Fokker. Daar sprak ik hem ook toe:

 

" Geachte heer Kremp, geachte overige aanwezigen,

Het is mij een eer vandaag enige woorden tot u te mogen spreken over de geschiedenis van een van de bedrijven waarop Papendrecht bijzonder trots is, Fokker Technologies.  

Vliegtuigbouw kent een lange geschiedenis in Papendrecht; het is een belangrijk onderdeel van de lokale samenleving en de regio. Vliegtuigfabriek Aviolanda bouwde na de start in 1927 als eerste opdracht Dornier-Wal vliegboten. Vliegtuigjes en helikopters deden in latere jaren de fabriek aan voor onderhoud en landden en stegen op van een strip langs rivier De Noord.
 
Aviolanda groeide uit tot een bekende naam door de bouw van vooral vliegtuigen, lestoestellen en ombouw van militaire Dakota’s tot passagiersvliegtuigen. In de jaren ‘50 en ‘60 werden met name helikopters en straaljagers voor onder meer de Nederlandse en Belgische luchtmacht gebouwd. In mindere perioden voor de luchtvaartindustrie werden nevenproducten als bruggen, parachutes, autobussen en melkkoeltanks geproduceerd.

Aviolanda had een duidelijke wisselwerking met de lokale samenleving. Uit de personeelsvereniging van de onderneming ontstonden bijvoorbeeld Tafel Tennisvereniging Papendrecht (TTP) en voetbalvereniging v.v. Aviolanda. Beide verenigingen bestaan nog steeds, de voetbalvereniging sinds 1967 onder de naam vv Drechtstreek. In de jaren zestig verrijkten oorspronkelijk uit Groningen en Drenthe afkomstige arbeidskrachten van Fokker de Papendrechtse samenleving.

Samenwerking met Fokker leidde in 1967 tot overname van Aviolanda door Fokker. De Papendrechtse vestiging van de onderneming bouwde vervolgens mee aan het ijzersterke merk dat in de internationale markt onlosmakelijk is verbonden met luchtvaart, vliegtuigbouw, voortdurende innovatie en ondernemerschap.

Na voorspoedige decennia en internationale roem kreeg de onderneming te maken met zwaar weer. Fokker werd in 1996 overgenomen door Stork N.V. en toonde veerkracht. Het bedrijf maakte een doorstart met kerngezonde bedrijfsonderdelen en wist zich in enkele jaren weer een vooraanstaande plaats in de internationale luchtvaartwereldindustrie te verschaffen. Het bedrijf heeft met het revolutionaire Glare - GLAssfibre REinforced aluminium - een sterke troef in handen en is onder meer betrokken bij de veelbesproken Joint Strike Fighter. In 2010 voerde Stork de naam Fokker opnieuw in.

Papendrecht en Fokker groeiden in hun gedeelde geschiedenis uit tot een sterk koppel dat zich blijft ontwikkelen. Zo werken we samen aan realisering van het nieuwe internationale hoofdkantoor en een nieuwe high-tech fabriekshal voor Fokker in Papendrecht. Daarnaast vinden we elkaar op het gebied van onderwijs en is inmiddels de bedrijfsschool van Fokker in Papendrecht gevestigd.

Afgelopen november werd ik met een delegatie ontvangen in Schwerin in Duitsland, op de plek waar Anthony Fokker 100 jaar eerder zijn carrière als vliegtuigbouwer begon. Daar belichtte ik de relatie tussen Fokker, Papendrecht en Schwerin. Daarbij kwamen verschillende vormen van verbinding die Papendrecht nastreeft aan de orde. Zo heeft Papendrecht niet alleen een multinational van formaat in de luchtvaart binnen haar grenzen, maar ook belangrijke spelers op de wereldwijde maritieme markt. Deze bedrijven zoeken elkaar op om met gedeelde kennis revolutionaire innovaties te realiseren, waardoor nog sneller, slimmer, schoner en goedkoper gevlogen en gevaren kan worden.

Maar ik wil in het gezelschap van de ambassadeur Kremp natuurlijk ook wijzen op de jumelage die we sinds 1975 onderhouden met onze Duitse partnerstad Blomberg. Hier zijn – mede door de jarenlange legering van Nederlandse militairen van de Koninklijk Luchtmacht – niet alleen verschillende Nederlandse gewoonten ingeburgerd geraakt, ook ontstonden tal van warme internationale vriendschappen.

Ik dank u, ambassadeur Kremp, en u allen voor uw aandacht en wens u veel plezier tijdens het vervolg van dit programma".

 

Terug