Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

de uitreiking van de nieuwe Jeugdlintjes - 18-11-2011

 Mijn toespraak bij de uitreiking van het Jeugdlintje november 2011:


 

 

" Jongens en meisjes,

  dames en heren,

  overige aanwezigen en

  natuurlijk heel in het bijzonder aanwezige wethouders/raadsleden

 

Allemaal hartelijke welkom op deze middag die in meerder opzichten bijzonder is.

 

Kijken we naar buiten dan constateren we dat de herfst ons lange tijd onverwacht prachtige dagen heeft gegeven, maar we zijn onmiskenbaar in de koude dagen van het jaar beland; dagen die korter en steeds donkerder worden. Omdat we voor de feestdagen nog even geduld moeten opbrengen, zijn in de tussentijd lichtpuntjes natuurlijk van harte welkom. En daar zorgen hier in Papendrecht onze eigen jongeren voor. Vanmiddag zetten we een aantal jongeren in de spotlights. De inzet en activiteiten van deze jongeren die hier vanmiddag in de spotlights staan, zijn hartverwarmend. 


Vorig jaar, in 2010, ontvingen we in Papendrecht voor de eerste keer jongeren die zich in positieve zin onderscheiden hadden, om hen onze waardering te uiten voor hun respectievelijke inspanningen. Die waardering willen we niet alleen tot uiting brengen door een ontvangst met mooie woorden hier op het gemeentehuis, maar ook door een tastbaar eerbetoon in de vorm van een onderscheiding of zoals dat officieel heet een decoratie.

Doorgaans komen alleen ouderen, die zich gedurende vele jaren op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt hebben, daarvoor in aanmerking. Het meest bekend is dan ook de zogenaamde lintjesregen jaarlijks in april ter gelegenheid van Koninginnedag. Jongeren kunnen zich ook verdienstelijk maken én doen dat ook, maar hebben enkel al vanwege hun leeftijd, niet de gelegenheid dat gedurende een grote reeks van jaren te doen, althans als ze dat doen zijn ze niet meer zo heel jong en vallen ze niet meer in de categorie jongeren. Daarom heeft het gemeentebestuur, op initiatief van ondergetekende, in 2009 besloten een aparte onderscheiding of decoratie in te stellen voor jongeren in de leeftijd van 6 t/m 12 en 13 t/m 23 jaar en wij noemen dat, verwijzend naar die officiële lintjesregen in april, het Jeugdlintje.

Papendrecht was een van de eerste gemeenten in Nederland die een dergelijke onderscheiding heeft ingesteld, een voorbeeld dat inmiddels gelukkig ook elders in verschillende varianten wordt gevolgd. Ik vind het belangrijk personen die zich in onze samenleving door hun bijzondere inzet onderscheiden daarvoor respect te betonen, waardering te geven én dank te betuigen; ik vind het zeker belangrijk dat te doen in de richting van jeugdigen en jongeren; jonge mensen die in een belangrijke fase van hun eigen persoonlijke ontwikkeling én ontdekking van hun omgeving en sociale verbanden, hun weg en  betekenisgeving vorm en gestalte geven. Ik vind dat belangrijk omdat wij vaak horen van jongeren die, hun weg zoekende, minder positief in het nieuws komen en de beeldvorming en nieuwsgeving over de jeugd vaak negatief beïnvloeden.

In 2010 zag en ontmoette ik bij deze eerste gelegenheid – en dat zie ik tot mijn vreugde hier vanmiddag opnieuw – enthousiaste, geïnteresseerde, maar vooral ook betrokken jonge mensen. Jonge mensen die zich niet persé laten voorstaan op hetgeen zij doen, maar hun inzet plegen vanuit een eigen oprechte motivatie en voldoening vinden in de resultaten die zij boeken en in alle bescheidenheid oogsten. Deze jongeren bouwen aan hun toekomst en zetten zich tegelijkertijd op uiteenlopende manieren verdienstelijk in voor anderen en de samenleving. En daar gaat het in essentie om.

 

Juist die wisselwerking tussen eigen kwaliteiten en samenwerking met anderen zorgt voor iets extra’s. Alleen kun je veel werk verzetten, maar echte resultaten bereik je met elkaar. Door uitwisseling van ervaringen doen we nieuwe ideeën op. We versterken elkaars bijdragen. Waar je zelf bijvoorbeeld niet zo goed in bent, wordt opgevangen door iemand anders en andersom. Met elkaar heb je veel meer kracht, capaciteit en kwaliteit. En het is ook nog eens gezelliger dan in je eentje te werk gaan..

 

Jullie, beste Stefan, Laurens, Wesley, Fleur, Hnady en Jeanine, laten al die pluspunten in de praktijk zien. Dat komt niet alleen jullie zelf ten goede, vooral je omgeving en vele mensen om jullie heen hebben daar baat bij en worden er blij van. Daar heeft Papendrecht enorme waardering voor en dat brengen we dus sinds vorig jaar graag tot uitdrukking via de jeugdlintjes, waarvoor jullie dit jaar in aanmerking komen.

Deze lintjes reiken we welbewust uit rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

 

UNICEF en de Verenigde Naties legden de basisrechten voor kinderen op 20 november 1989 vast in een verdrag. Vanaf dat moment wordt de dag jaarlijks gevierd met activiteiten die herinneren aan die speciale rechten, zoals recht op onderwijs, op eigen geloof en cultuur, op een eigen mening en op een veilig en gezond leven.


Jullie zijn met jullie inzet, inspanningen en oog voor de mensen om je heen een voorbeeld voor andere jongere, voor inwoners van Papendrecht én een voorbeeld voor alle andere mensen waar dan ook.  Ik wil jullie daarvoor danken en aanstonds onze blijk van waardering in de vorm van het jeugdlintje uitreiken.


En ik spreek de hoop, de verwachting en het vertrouwen uit, dat jullie voorbeeld goed navolging krijgt en dat júllie en ónze gezamenlijke toekomst positieve vormen van samenwerking en resultaten laat zien.

 

Dat gezegd hebbende wordt het de hoogste tijd over te gaan tot de individuele uitreiking van de Jeugdlintjes: 

 

 

Door het Verpleeghuis ‘De Wieken’  is een leerling van het Willem de Zwijgercollege, Stefan van Gorsel, voorgedragen die sinds een jaar twee keer per week vrijwilligerswerk doet bij dementerende ouderen.

 

Een vrijwilliger van het Rode Kruis draagt een actieve jong volwassene, Laurens van Uden, voor die als 12-jarige het Rode Kruis is komen binnenwandelen voor het behalen van zijn Jeugd EHBO en vervolgens is blijven hangen met name bij het Jeugd Rode Kruis. Hij besteedt minimaal 8 uur per week aan activiteiten.

 

Een medewerker van autobedrijf Van Wijngaarden heeft een jongeman, Wesley Kwakernaat, voorgedragen die ten behoeve van KIKA een BINGO organiseert waarbij hij ondermeer sponsors benaderd om de Bingo te realiseren.   

 

Het Willem de Zwijgercollege heeft drie leerlingen, Fleur Terlouw, Hnady Abbedy en Jeanine Wols, voorgedragen als vertegenwoordigers van Zuid-Holland die de stem van de jeugd proberen uit te dragen als debaters van landelijke politici. De laatste heeft het daarmee zelfs gebracht tot jeugdcommissaris van de Provincie Zuid-Holland !

 

Laat ik afsluiten met mijn felicitaties aan jullie en met de woorden dat ik als burgemeester/burgervader trots op jullie ben, net zo trots als jullie ouders, familieleden en vrienden ! "  

Terug