Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

het wereldfeest 2010 - 20-11-2010

Samen met enkele enthousiaste inwoners organiseerde de gemeente in de persoon van de dames wijkcoördinatoren Leni en Lisette het wereldfeest editie 2010 in Jeugdcentrum Interval.

Het feest werd ingeluid met een lampionnenoptocht vergezeld door 'de Slobbers' van muziekvereniging Exselsior. Daarna volgde er een avondvullend programma van kennismaken met andere culturen door modeshows, dans, muziek, proeverijen en vele andere dingen.

Bij de opening huldigde ik een van die enthousiaste initiatiefnemers: 

" Dames en heren, jongens en meisjes,

Welkom bij Interval voor de start van het Wereldfeest. Welkom ook aan de deelnemers aan de prachtige lampionnenoptocht,  letterlijk en figuurlijk een opwarmertje voor het feest dat zo meteen gaat beginnen.

Het is de tweede keer dat Papendrecht een Wereldfeest heeft. (De eerste keer was in 2008.) Nog een beetje vroeg om te spreken van een tweejaarlijkse traditie, maar wat mij betreft kan dit soort activiteiten niet vaak genoeg in Papendrecht georganiseerd worden. Zeker als enthousiaste inwoners daar een grote bijdrage aan leveren. Ook bij het Wereldfeest is dat het geval.

In de voorbereiding heeft iedereen weer verschrikkelijk zijn best gedaan. Dat kán niet anders dan leiden tot een knalfeest voor iedereen. Een feest waar mensen, van jong tot oud, van klein tot groot en in allerlei soorten en maten met elkaar veel plezier hebben. Het Wereldfeest laat zien hoe veelkleurig Papendrecht is, welke nationaliteiten en welke culturen we hebben, hoe mensen leven, eten, zich vermaken en zich kleden.

Deze avond is te danken aan inspanningen van vele Papendrechters. Eén wil ik er even uitlichten. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er zonder haar geen Wereldfeest was geweest. Ongelooflijk hoeveel tijd en energie zij in de voorbereiding heeft gestoken. Ik heb het over Isette Boudihi.  Vindt u ook niet dat zij een applaus verdient?  wil niet alleen Isette bedanken, maar ook alle andere deelnemers die de afgelopen dagen heel wat uurtjes in de keuken hebben doorgebracht of hebben gerepeteerd of hun kleding hebben zorgvuldig hebben voorbereid of op een andere manier hun bijdrage hebben geleverd. Het Wereldfeest kan niet zonder u!

Het is wel aardig om te vertellen waar het Wereldfeest min of meer zijn oorsprong vond. Stelt u zich voor: de donkere dagen zijn aangebroken. Voor veel Nederlanders de tijd van lekker binnen zitten bij de kachel, met de kaarsjes aan. Na Sinterklaas denken we al gauw aan de kerstboom, lichtjes, familiebezoek en uiteraard het Kerstfeest, een typisch christelijk feest. Maar, deze week is ook het islamitische offerfeest gevierd en in december hebben we ook het Aurora feest (een beetje vergelijkbaar met onze adventdagen) dat voornamelijk op Curaçao uitgebreid gevierd wordt.

Waarom zouden we al die feesten niet combineren, zo was de gedachte twee jaar geleden. En zo staan we hier, aan het begin van het tweede Papendrechtse Wereldfeest.

Dames en heren, jongens en meisjes, ik wens jullie vast fijne feestdagen en voor vanavond: letterlijk en figuurlijk een groot kleurrijk feest. Ik wens Papendrecht toe dat het Wereldfeest mag dienen als lichtend voorbeeld voor nieuwe initiatieven van Papendrechters! En dat lichtend voorbeeld ga ik nu kracht bij zetten!"

 

 

 

Terug