Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

lintjesregen in Papendrecht - 29-4-2010

In Papendrecht mocht ik namens de Majesteit een zestal personen onderscheiden, waarvan één (de heer Den Engelsman) zelfs geridderd werd:

Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

Een beknopt overzicht van de verdiensten van de gedecoreerden.

Dirk Teunis de Borst (Papendrecht, 4 mei 1962) wordt gedecoreerd vanwege zijn verdiensten voor de vrijwillige brandweer van Papendrecht. De heer De Borst was van oktober 1980 tot januari 2010 lid van de brandweer, vervulde verschillende functies binnen het korps en heeft deel uitgemaakt van het bestuur van de brandweervereniging. Na zijn reguliere opleidingen was hij vanaf juli 1984 chauffeurpompbediende. In 1992 behaalde hij het diploma Onderbrandmeester. Daarna volgde hij opleidingen Instructeur algemeen, Instructeur hulpverlening, Voertuigbeheersing en Brandweerchauffeur. In 2001 werd hij bevorderd tot Onderbrandmeester in de functie van bevelvoerder. In 2006 behaalde de heer De Borst het diploma Brandmeester en werd hij als zodanig aangesteld.

Adriaan Cornelis Kloot (21 april 1937, Curaçao) zet zich sinds 1949 in voor kerkelijk werk in alle vormen in zijn woongemeenten. Van de school met de Bijbel in Wijngaarden, de Hervormde Gereformeerde Jeugd Bond in Bilthoven tot de Hervormde gemeente Wijngaarden, de Hervormde gemeente in Giessen Oudekerk en Peursum en S.O.W. gemeente Vreeland. In Papendrecht zette hij zich in voor de zondagsschool en de Protestantse Kerk Nederland in de Bethlehemkerk. Voor de laatste is hij sinds 2002 onder meer actief als pastoraal ouderling, voorzitter Presbyterie, Lid Breed Moderamen, afgevaardigde Classis regio West-Alblasserwaard, lid Overleg Kerken Papendrecht (OKP) en voorganger van de weeksluiting en zondagsvieringen in verzorgingshuizen De Waalburcht, De Wieken en De Markt. Daarnaast hield de heer Kloot zich actief bezig met activiteiten in buurtverenigingen en was hij raadslid voor de toenmalige ARP in de gemeente Wijngaarden.

Willem Cornelis Scheurwater (30 oktober 1963, Dordrecht) was van 1994 tot maart 2010 lid van de Papendrechtse gemeenteraad. Op 9 maart 2010 heeft hij n.a.v. de verkiezingsuitslag afscheid genomen van de gemeenteraad.
Naast zijn zeer actieve werkzaamheden in de politiek vond hij nog tijd om actief te zijn in diverse functies van de Hervormde Gemeente in Papendrecht. In de periode van 2000 – 2008 is hij kerkenraadslid geweest van de Herv. Gem. (Grote Kerk) te Papendrecht, hij bekleedde daar diverse functies tegelijk. Zo was hij ouderling, scriba van de wijk en tevens scriba van de algemene kerkenraad. Hij verzorgde het prekenrooster en zorgde dat de kerkbode voor de wijkgemeente in orde was. Het vergde voor de heer Scheurwater veel creativiteit om alles in goede banen te leiden, regelmatig te vergaderen voor de gemeenteraad, kerkenraadsvergaderingen en ook nog het nodige bezoekwerk voor de gemeente.

Willem Schut (4 juni 1951, Gieterveen) heeft zich tientallen jaren sterk gemaakt voor verschillende sportevenementen. Hij is geen eendagsvlieg maar bijzonder trouw aan de verenigingen en organisaties waaraan hij zijn hart heeft verpand; hij blijft daar jarenlang actief. Zo organiseerde de heer Schut van 1971 tot 1998 de jaarlijkse Avondvierdaagse en was hij van 1975 tot 2000 lid van de brandweer van Papendrecht en medeoprichter en bestuurslid van de brandweervereniging Papendrecht. Sinds 1993 is hij lid en sinds 1998 voorzitter van de Stichting Wielercomité Papendrecht en sinds 1994 medeorganisator van de RABO ClubkasRun, een jaarlijks evenement waaraan zo’n 1800 tot 2000 leden van verenigingen en instellingen in Papendrecht deelnemen. 

Hermannus Wilhelmus Johannes Sprokholt (22 juli 1931, Ede) heeft zich vanaf 1967 belangeloos ingezet voor verschillende activiteiten voor de Papendrechtse samenleving. De heer Sprokholt was onder meer bibliothecaris van muziekvereniging Excelsior, bestuurslid van zwemvereniging De Geul, van de Nederlandse vereniging voor pleeggezinnen, de Sportraad Papendrecht en de Jeugdcommissie van DES '72 en voorzitter van de Stichting Wereldwinkel Papendrecht. Sinds 2001 is hij vrijwilliger bij het Papendrechts mannenkoor en sinds 2003 voorzitter van de Gemeentelijke Werkgroep Mindervalide Sporten. Als Sinterklaas bezorgt hij al sinds 1970 menigeen plezierige momenten.

Marinus Artur den Engelsman (14 februari 1946, Sint-Philipsland) heeft zich veertig jaar belangeloos ingezet voor de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Van 1969 tot 1975 was hij scheidsrechter veldvoetbal en zaalvoetbal, van 1971 tot 1980 had hij zitting in de zaalvoetbalcommissie, daarna was hij tot 1996 bestuurslid van de KNVB afdeling Dordrecht en tevens vice-voorzitter. Daarnaast was de heer Den Engelsman van 1985 tot 1996 lid van de landelijke scheidsrechterscommissie en van 1996 tot 2008 bestuurslid Zuid I scheidsrechterszaken/zaalvoetbal.

Sinds 2001 is hij internationaal actief als waarnemer van de UEFA. In 2005 was hij als Transport Manager bij de Stichting NeXXT 2005 tijdens het FIFA Wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 20 jaar verantwoordelijk voor alle transportbewegingen rondom speelstad Utrecht. Hij had daarnaast een overkoepelende rol en coördineerde het transport van alle 24 teams. De heer Den Engelsman is nog steeds landelijk actief als lid van de werkgroep spelregelzaken zaalvoetbal en lid van de licentiecommissie zaalvoetbal. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de stichting Vrienden van De Stolpehove en betrokken bij de jaarlijkse sportverkiezingen in Papendrecht. In 2005 is de heer Den Engelsman door het Bondsbestuur van de KNVB benoemd tot Bondsridder, een onderscheiding die slechts enkele keren per jaar wordt toegekend.

Terug