Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

De 'grote driehoek drechtsteden' - 30-11-2009

De griffier van de gemeenteraad, de secretaris van het college en de burgemeester in zijn hoedanigheid van voorzitter van zowel de raad als het college vormen gezamelijk de zogenaamde politiek-bestuurlijke 'driehoek'.

Zij hebben ieder hun eigen rol, maar gemeen dat zij onafhankelijk en boven de politieke partijen horen te staan. Zij zijn in feite ieder voor zijn eigen terrein de begeleiders en hoeders van de diverse onderscheiden processen; zorgen er voor dat het politiek-bestuurlijke proces voldoende gefaciliteerd wordt. De politieke discussie, afweging en besluitvorming is niet hun domein, maar dat van de politieke partijen in de raad.

In regionaal verband van de drechtsteden komen de driehoeken van de zes deelnemende gemeenten een paar maal per jaar bijeen om diezelfde rol die ze lokaal spelen ook regionaal invulling te geven. Ondergetekende is voorzitter van deze regionale driehoek.

Vorige keer bespraken we onze bijdrage aan het democratisch proces in de aanloop tot de verkiezingen. In Papendrecht leidde dat tot de campagne 'burgemeester zoekt raadsleden'. Andere gemeenten deden weer andere zaken. Uitwisseling in deze is altijd leerzaam.

Na een korte terugkoppeling daarover bespraken we de diverse gezamelijke dossiers die op moment en de komende tijd in de zes drechtsteden in het kader van de samenwerking aan de orde komen. Dossiers die van belang zijn en naast ogenschijnlijk slechts praktische zaken, ook de mate en de  intensiteit van de samenwerking betreffen. 

Bij de drechtsteden samenwerking gaan we uit van de netwerkgedachte. We staan stevig op twee benen: het eigen lokale been en het gezamelijke regionale been. We combineren de voordelen van de eigen lokale identiteit en zelfstandigheid enerzijds met die van de voordelen van regionale afstemming en schaalgrootte anderzijds. Het motto is: niet de gemeenten zijn van de regio, maar de regio is van de gemeenten !

De uitdaging is steeds weer aan die netwerkgedachte een innovatieve invulling te geven zonder het ene been ten koste van het andere been te versterken. Ieder mens weet waar het toe leidt als dat niet in evenwicht blijft: pijn in de rug, met alle gevolgen van dien.  

Komende tijd komen dus een aantal grote dossiers gereed. Met de feestdagen voor de boeg; het afscheid van collega Bandell als burgemeester van Dordrecht maar ook in personele zin als voorzitter van de drechtsteden; de gemeenteraadsverkiezingen met bijbehorende verkiezingscampagnes en aansluitende collegeonderhandelingen is het weinig realistisch goede discussies en besluitvorming over deze dossiers op korte termijn te veronderstellen.

Gemeenten zouden m.i. moeten afspreken die dossiers in de periode daarna, van mei t/m november 2010 te agenderen teneinde zorgvuldige en breed gedragen besluitvorming te borgen.

Dat was het thema waarover wij van gedachten wisselden.

 

Terug