Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Slopersbal theater De Willem - 20-6-2009

De allerlaatste voorstelling in theater De Willem moest natuurlijk vanwege de aanstaande sloop een bijzondere zijn. De directie had mij gevraagd een toespraak te houden vanwege deze historische gebeurtenis:

" Geachte dames en heren, hooggeëerd publiek,

Tijdens de vergadering van de Gemeenteraad van Papendrecht op 28 april 1977 werd besloten de aula van de Willem de Zwijger School zó aan te passen dat er ook professionele theatervoorstellingen gehouden konden worden.

Mijn voorganger burgemeester Soetendal sprak bij die gelegenheid de volgende woorden: De luxe van vandaag is de behoefte van morgen.

Dat waren geen loze woorden. Tot op dat moment in 1977 was het uitgaansleven in Papendrecht beperkt tot een zeer sporadisch concert of een zeldzame filmvertoning in het dorpshuis.

Wie meer wilde moest de gemeente uit, naar Dordrecht of Rotterdam. Tegelijk was de investering in een theateruitrusting met bruggen voor schijnwerpers en een hijsinstallatie voor decors, om nog maar te zwijgen van een heuse Steinway vleugel, een dappere beslissing.

Een beslissing die déze verdediging behoefde: het is nu misschien een uitgave die als een luxe bestempeld kan worden, maar je zult zien: als het er eenmaal is kun je niet meer zonder.

Het is treffend, dat de profetische woorden van burgemeester Soetendal ook vandaag op hun plaats zijn.

Er zijn immers weinig onderwerpen die de gemoederen in Papendrecht in de afgelopen jaren zó bezig hebben gehouden als juist de nieuwbouw of verbouw van Theater De Willem.

Ook nu zijn er mensen die de investering van gemeentelijke gelden in een theater een verspilling vinden, een luxe die in deze onzekere tijden ongepast is.

Ook nu is het besluit om Theater De Willem drastisch te verbouwen uiteindelijk een beslissing die moed vergde.

We weten ons gesterkt door de constatering, 31 jaar en zo'n 2.000 voorstellingen later, dat burgemeester Soetendal volkomen gelijk had: Theater De Willem voorziet in een behoefte die vele malen groter is gebleken dan men in 1977 had kunnen vermoeden.

Na een wat aarzelende start met slechts 8 voorstellingen in dat eerste seizoen sloten we het seizoen 2008-2009 af met ruim 30.000 bezoekers.

Op 100 voorstellingen is dat een bezettingsgraad van 65%, een bijzonder respectabel resultaat voor een schoolaula.

Theater De Willem heeft zich onmisbaar gemaakt, niet alleen in Papendrecht, maar ook ver daarbuiten.

Dat doen we met een programmering die zich in de loop der jaren steeds verder heeft toegesneden op de smaak van het Papendrechtse theaterpubliek.

Ook een ongedwongen sfeer die van een theaterbezoek een gezellig avondje uit maakt is een succesfactor waar het theater zich in onderscheidt.

Die aandacht voor sfeer en kwaliteit maakt van De Willem ook een populaire speelplek voor artiesten.

Zij nemen graag de mindere technische voorzieningen en weinig comfortabele kleedkamers voor lief. Vanavond moeten 10 gerenommeerde artiesten één toilet delen (niet tegelijkertijd, natuurlijk) en zich omkleden in een tweetal hokjes van vier bij drie. En tóch komen ze vanavond graag voor ons spelen.

Theater De Willem heeft Papendrecht deelgenoot gemaakt van 31 jaar theatergeschiedenis. De grote namen van het Nederlandse theater hebben op dit podium gestaan: Mary Dresselhuys, Robert Long, Jos Brink, Henk van Ulsen, Johnny Kraaijkamp junior én senior, Donald Jones, John Lanting, André van Duin, Fons Jansen, Jan Blaazer, Mini & Maxi, Toots Tielemans, Kees van Kooten, Boudewijn de Groot, André Rieu, Tineke Schouten, de lijst is eindeloos.

Maar het theater heeft Papendrecht ook voorgesteld aan nieuw talent. Zo waren de prille eerste voorstellingen hier te zien van Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Bert Visscher, Veldhuis & Kemper, Theo Maassen, Hans Teeuwen, Ernesto & Marcellino, Jochem Myjer, Najib Amhali en Het Groot Niet Te Vermijden Dans & Show Orkest. Youp van ’t Hek speelde hier met zijn cabaretgroep Nar al in 1983!

Eerbied voor de groten uit het vak en een scherp oog voor nieuw talent verzekeren dit theater van een welverdiende plaats in de vaderlandse theatertraditie.

Dat die plaats straks gestalte krijgt in een mooi, functioneel nieuw gebouw, dat is geen luxe, dat heeft Papendrecht verdiend!

En laten we eerlijk zijn: de rek is er ook wel een beetje uit.

Toen Paul de Leeuw met de voorstelling ‘Torch Song Trilogy’ in De Willem speelde, moest er een stuk uit het kozijn van de laad- en losdeur gezaagd worden om het gigantische decor binnen te krijgen.

Toen Jos Brink in zijn musical ‘Zinderella’ vervolgens een grote koets nodig had, verdween het hele kozijn én een stukje van de muur.

Als er nú nog een groter decor komt, zijn de mogelijkheden uitgeput; het kan er écht niet meer in!

Terugkijkend op 31 jaar theater in Papendrecht is er, behalve trots op het bereikte en vreugde over de grote stap vooruit die we straks gaan maken, ook plaats voor veel dankbaarheid.

Zonder die gemeenteraad van toen was dit theater er nu niet in deze vorm geweest.

 Zonder de gastvrijheid van het Willem de Zwijger College had het kleine theater niet de ruimte gehad om zo mooi op te groeien.

Zonder het grote aantal vrijwilligers dat zich door de jaren heen heeft ingezet om het theater te laten functioneren was het gestaag groeiende aantal voorstellingen niet uitvoerbaar geweest.

Zonder het trouwe publiek waren al die inspanningen voor niets geweest.

Vanavond vieren we 31 jaar theater in Papendrecht in de geruststellende wetenschap dat ook de volgende 31 jaar zijn veilig gesteld.

Na vanavond (en vooruit, na de laatste activiteiten van de school) gaat het gebouw tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw Theater De Willem.

Een theater dat is toegerust om de inwoners van onze gemeente de komende jaren te vermaken, te ontroeren, aan het denken te zetten en te laten kennis maken met nieuwe kunstvormen en nieuwe kunstenaars.

Genieten van kunst en mensen láten genieten zijn een paar van de  kostbaarste vaardigheden die we hebben. Er is grote behoefte aan. Theater De Willem was, is en wordt er de ideale plaats voor.

Ik wens u dan ook een bijzonder plezierige avond."

Terug