Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Lintjesregen: nieuw gedecorerden in Papendrecht - 29-4-2009

Namens de majesteit mocht ik in Papendrecht een groot aantal personen een decoratie opspelden. Allen hebben zich gedurende zeer vele jaren onbaatzuchtig ingezet voor samenleving en medemens.

Het valt mij al een aantal jaren op dat er relatief veel personen zijn die voldoen aan de strenge criteria die er zijn en volgens diezelfde criteria in aanmerking komen voor een decoratie. Papendrecht mag daar trots op zijn, dat het een gemeenschap is die zovelen herbergt die zo'n inzet plegen en het cement in de samenleving willen vormen.

Hieronder volgen de Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht. 

 
Papendrecht krijgt er dit jaar tien nieuwe leden in de orde van Oranje Nassau bij.

Eén van hen, Piet van Beuzekom, woont in Alblasserdam, maar is één van de drie vrijwilligers van het politiekorps Zuid-Holland Zuid, gevestigd in Papendrecht. De burgemeester van Alblasserdam heeft daarom toestemming gegeven het lintje uit te doen reiken door de burgemeester van Papendrecht.

Op zijn beurt heeft de burgemeester van Papendrecht er in toegestemd, dat Papendrechter Metin Yilmaz zijn onderscheiding op 29 april ontvangt uit handen van de minister van economische zaken op het ministerie in Den Haag.

Een beknopt overzicht van de verdiensten van de gedecoreerden.

Baars, Willem Johan (11 april 1932, Haarlem) heeft zich sinds 1980 op vele manieren ingezet voor bewoners van de Merwebolder in Sliedrecht en voor Probus. Op de Merwebolder zette hij zich onder meer in voor een zinvolle dagbesteding van cliënten, van 1991 tot 1999 was hij penningmeester van de  oudervereniging, van 1994 tot heden bestuurslid Stichting Bewonersgelden en van 1998 tot 2004 actief voor realisering van een manege op het terrein van de Merwebolder. Sinds 2004 bevordert hij als voorzitter van Probus (Professional and businessman) de banden tussen ex-ondernemers   

Van Beuzekom, Piet  (3 april 1949, Rotterdam), woonachtig in Alblasserdam, is van 1983 tot heden lid van de vrijwillige politie, wijkteam Alblasserwaard van de regiopolitie Zuid-Holland Zuid. De heer Van Beuzekom heeft zijn steentje bijgedragen op het gebied van de openbare orde en bestrijding van criminaliteit en wordt wekelijks ingezet, onder mee r bij toezicht op koopavonden, alcohol- en verkeercontroles, ondersteuning van de wijkteams en de buurtagenten, assistentieverlening bij evenementen en buurttoezicht.

Van Dongen, Cornelis Pieter (Cor) (9 juni 1942, Den Haag) wordt gedecoreerd vanwege zijn (bestuurlijke) activiteiten sinds 1975 op het gebied van sport, onderwijs en voor de Bond van Nederlandse Oorlog en Dienstslachtoffers.
De heer Van Dongen was onder meer (van 1975 tot 1984) leider en scheidsrechter, (van 1975 tot 1989) jeugdleider/commissielid bij voetbalvereniging Papendrecht en hij organiseerde de uitwisselingwedstrijden met S.V. Cappel in de Duitse partnergemeente Blomberg. Verder was hij
(van 1985 tot 1990) contactpersoon bij de Bond van Nederlandse Oorlog en Dienstslachtoffers en (van 1988 tot 1990) bestuurslid van de afdeling Zuid-Holland Zuid van deze bond en (van 1984 tot heden) vrijwilliger bij de Algemene Beroepenschool Dordrecht (A.B.S.D.), later scholengemeenschap Dordtwijck en vervolgens het Willem de Zwijgercollege.

Van Eijnatten, Frans (7 december 1944, Rotterdam) wordt gedecoreerd vanwege zijn (bestuurlijke) activiteiten sinds 1978 op het gebied van de schaatssport. Hij was (van 1979 tot 1988) voorzitter van IJshockeyclub Dordrecht Lions, was als één van de oprichters (in 1978) daarnaast actief in allerlei functies, zoals ledenadministrateur, teambegeleider en coach. Verder was de heer Van Eijnatten (van 1985 tot 1998) lid van het algemeen bestuur van de Sportraad Dordrecht en mede-oprichter en (van 1985 tot heden) bestuurslid/penningmeester van de Stichting Schaats- en Activiteitencentrum Drechtsteden in Dordrecht. Deze stichting kwam - mede door inzet van hem – in 1985 tot stand na een herstart en maakt exploitatie van de Drechtstedenijshal mogelijk. De heer Van Eijnatten ontving in januari 2005 de Sportprijs van de Stad Dordrecht en is erelid van de ijshockeyclub.

Van der Hoeven, Jacobus (Koos)  (21 april 1943, Dordrecht) zet zich van 1970 tot heden als eerste hulpverlener van het Rode Kruis afdeling Papendrecht in bij vele evenementen. Het Rode Kruis is voor hem al jaren een soort tweede thuis. Mensen die eerste hulp nodig hebben, kunnen aan de heer Van der Hoeven worden overgelaten. Van pleisters plakken tot reanimatie starten, het is bij hem in vertrouwde handen.

Laffeber-Eijkelenboom, Jannigje Neeltje (Janny)  (26 december 1951, Papendrecht) zet zich van 1965 tot heden op bijzondere wijze in voor sport, welzijn, onderwijs, het kerkelijke leven en ouderen. Ze was onder meer (van 1965 tot 1971) trainer bij de pupillen en aspiranten en inner van de contributie bij Korfbalvereniging PKC, (van 1981 tot 1992) belast met stencilen en bezorgen van het maandelijkse clubblad van zwemvereniging De Geul in Papendrecht, (van 1985 tot 1996) organisator en indeler van de damesochtenden van de tennisvereniging TOP, 12 jaar lang organisator van de Lenteloop en 10 jaar van de RABO Clubkasrun van atletiekvereniging ARSV, (van 1987 tot 1992) organisator van de Jeugdzeskamp in Papendrecht en (van 1989 tot 2009) secretaris van de zwemcommissie van zwem- en waterpolovereniging MNC in Dordrecht. Daar geeft zij ook leiding aan vrijwilligers bij alle zwemwedstrijden, maakt ze vanaf 1991 deel uit van de organisatiecommissie van de Nederlandse Kampioenschappen, onderhoudt ze contacten met de KNZB en de gemeente Dordrecht en was ze (van 1992 tot 2007) secretaris van de technische commissie. In 2007 benoemde het bestuur van MNC haar tot erelid.
Verder was mw. Laffeber onder meer (van 1979 tot 1991) lid van de ouderraad van de Oranje Nassauschool, de Julianaschool en de Bernhard Mavo, vrijwilliger bij de dependance van de Kopschoof, Dienstencentrum Gerbrandy en van 1999 tot heden als vrijwilliger van de stichting Philadelphia betrokken bij beschermd wonen in De Twijg in Papendrecht.

Markesteijn, Jaap (8 december 1949, Dordrecht) zet zich sinds 1979 als lid van de vrijwillige politie in voor openbare orde en veiligheid in Zuid-Holland Zuid. Hij werd aangenomen bij het korps rijkspolitie, ging in 1983 naar de gemeentepolitie Papendrecht, werd in 1986 bevorderd tot hoofdagent van de gemeentepolitie, trad in 2004 in dienst van de regio Zuid-Holland Zuid en werd geplaatst in district Alblasserwaard. De heer Markesteijn ontving in 1989 de vrijwilligersmedaille vanwege zijn tienjarig dienstverband als vrijwilliger.

Molinger, Willem Jacob (28 oktober 1946, Rotterdam) zet zich sinds 1979 als lid van de vrijwillige politie in voor openbare orde en veiligheid in de regio Zuid-Holland Zuid. De heer Molinger werd aangenomen bij het korps rijkspolitie, ging in 1983 naar de gemeentepolitie Papendrecht, werd in 1986 bevorderd tot hoofdagent van de gemeentepolitie en trad in 2004 in dienst van de regio Zuid-Holland Zuid.

Ossewaarde-Schut, Roelfien (Roelie)  (29 mei 1946, Gieten) heeft zich van 1972 tot heden ingezet op het terrein van onderwijs, welzijn, mantelzorg en sport. Ze bekleedde (van 1980 tot heden) een bestuursfunctie bij speeltuinvereniging De Zonnebloem en is (mede) verantwoordelijk voor de organisatie van de fietsvierdaagse, oppas tijdens openingstijden van de speeltuin, hobbywerk, de knutselavond voor 5–12 jarigen, het spellencircuit met Koninginnedag, de rommelmarkt, de wekelijkse spelletjesmiddag, de jaarlijkse kleutermiddag, organisatie van de bardiensten en het paas-, sinterklaas- en kerstfeest. Mevrouw Ossewaarde helpt (sinds 1995) als mantelzorger mevrouw Lam, helpt (sinds 2007) één keer per week bij de kleutergroep van de Anne Frankschool als hulpoma bij diverse activiteiten, zette zich (van 1995 tot 2005) voor diverse activiteiten in van PASSAAT Atletiekvereniging, was bijvoorbeeld jaren parcourswacht bij de jaarlijkse Lenteloop van de vereniging en zette zich (van 1972 tot 1986) actief in op basisschool De Viermaster als leesmoeder, hulpmo eder bij handarbeidlessen, schoolreisjes en meerdaagse schoolkampen.

Yilmaz, Metin (1 mei 1959, Doruklu, Turkije) is zeer actief voor de Turkse gemeenschap. Hij heeft zich in 1982 en 1983 ingezet als penningmeester van de Turkse belangenvereniging Alblasserdam. Vanaf 1995 tot heden coachte hij startende ondernemers en vanaf 2002 tot heden is hij lid van de werkgroep economie en werk. Vanaf 2007 tot dit moment bekleedt hij het voorzitterschap van de ondernemersvereniging Oud-Krispijn in Dordrecht. Hij biedt onder meer taalkundige ondersteuning, stimuleert en ondersteunt startende ondernemers onder meer met adviezen en door hen gebruik te laten maken van zijn uitgebreide netwerk. Als lid namens de ondernemers van de werkgroep economie en werk, waarin ook Kamer van Koophandel, ondernemersloket en sociale dienst vertegenwoordigd zijn, stimuleert de heer Yilmaz werkgelegenheid en ondernemerschap in de wijk.

Terug