Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

de officiƫle start van buurtbemiddeling - 25-3-2008

Met de offiële start van de buurtbemiddeling Papendrecht werd voor mij een mijlpaal bereikt. Als burgemeester ben ik veel in aanraking gekomen met allerhande conflicten en irritaties tussen buren. Die kunnen leiden tot soms jarenlange verstoorde relaties met de directe omgeving. Die leiden vaak ook tot een beroep op gemeente, politie en/of de woonstichting om op te treden, zonder dat daar vaak een formele titel voor is. Het gaat immers meestal over verstoorde relaties tussen mensen, die zelf verantwoordelijk zijn en ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen om het probleem weer op te lossen. Als wethouder van Nieuwegein en bestuurder in de regio Utrecht was ik zo'n tien jaar geleden al in aanraking gekomen met het fenomeen buurtbemiddeling. Ook in Papendrecht bleek dit nodig en ben ik er van overtuigd dat de buurtbemiddelaars een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een prettig woonklimaat voor velen. Hieronder heb ik mijn toespraak van die avond opgenomen: 

Geachte aanwezigen.

Met gepaste trots geef ik vanavond het startsein voor de Buurtbemiddeling in Papendrecht. Na de presentatie van het logo door ontwerpbureau Sanka Design overhandig ik de certificaten aan de vrijwilligers Buurtbemiddelaars die zij hebben behaald naar aanleiding van de Basistraining Buurtbemiddeling.

Bij buurtbemiddeling gaat het om mensen; de bewoners in de wijk en daarnaast de buurtbemiddelaars die zich als vrijwilliger in zetten om deze bewoners te helpen bij leefbaarheid en woongenot in de wijk. Mensen die zich als buurtbemiddelaar belangeloos inzetten voor anderen, iets dat in onze huidige - steeds individualistischer ingestelde - maatschappij minder vanzelfsprekend wordt.
Helaas is vaak zelfs het tegendeel het geval: mensen lijken zich steeds vaker bedreigd te voelen in hun belangen en komen door een kort lontje sneller in het geweer. Niet zelden worden andere partijen daar ongewild in betrokken. Met alle gevolgen van dien. En dat terwijl
de kwaliteit van het leven juist wordt bepaald door factoren in de directe omgeving, waar onder het contact met de buren.

Tegen die achtergrond bestaat het fenomeen buurtbemiddeling landelijk inmiddels zo’n tien jaar. Laat ik nog eens benadrukken dat het jammer is dat het nodig is, maar in die jaren zijn uitstekende resultaten geboekt.

Ook de gemeente Papendrecht zocht aansluiting bij landelijke ontwikkelingen om zaken als geluidsoverlast, erf grensgeschillen, overlast door kinderen of huisdieren, rommel of afval, pesterijen aan te pakken. Wij streven ernaar verantwoordelijkheid bij de inwoners zelf te leggen. Oplossingen die van de betrokken partijen zelf komen, werken namelijk vaak het beste. Dat is dan ook wat buurtbemiddeling doet: verantwoordelijkheden terugleggen bij de samenleving, zorgen dat de groep mensen die het met elkaar moet doen, zelf met oplossingen voor problemen en spanningen aan de slag gaat, door met elkaar in gesprek te gaan en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen. Op die manier kijken buurtbewoners elkaar niet met een scheef oog aan, maar ontstaat een sfeer waarin mensen elkaar kennen, groeten, een praatje maken en eventuele aandachtspunten terloops kunnen bespreken.

Die mentaliteit – streven naar samenwerking en harmonie – brengen wij als gemeente overigens ook in op andere beleidsterreinen, met name in de intensieve samenwerking tussen inwoners, gemeente, politie en andere partijen in het wijkgericht werken.

Op 1 januari van dit jaar startte het project buurtbemiddeling in Papendrecht, maar al sinds eind vorig jaar geven tien enthousiaste vrijwilligers onder leiding van een coördinator invulling aan dit project en volgden zij een training buurtbemiddeling. Zij zijn getraind in conflictbemiddeling, zijn onafhankelijk en onpartijdig, respecteren mensen met verschillende leefwijzen en culturen en houden de informatie geheim. De bemiddelaars oordelen niet en spelen niet voor rechter maar streven ernaar partijen bij elkaar te brengen en zelf met een oplossing te laten komen.

Die voor dit project onmisbare bemiddelaars mag ik het certificaat overhandigen dat bewijst dat zij professionele bemiddelaars zijn, die goed kunnen luisteren en iets over hebben voor hun medemens.

Om Buurtbemiddeling in Papendrecht een officieel tintje te geven is een logo ontwikkeld waarvoor ik nu het woord geef aan Sanka smeets van Ontwerpbureau Sanka Design die het logo aan u presenteert.

 Ik dank u nu al voor uw inzet en wens u veel succes!

 

 

Terug