Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Opening van de Waalburcht - 8-12-2006
Mijn toespraak bij de opening van de Waalburcht luidde als volgt:

Dames en heren, op de eerste plaats wil ik aangeven dat het mij bijzonder veel genoegen doet hier op dit moment met u allen bijeen te zijn voor de opening van zorgcentrum de Waalburcht. Als burgemeester ben ik er trots op dat dit project hier in ons Papendrecht zijn voltooiing bereikt heeft. Die trots betreft niet alleen ondergetekende, maar kan en wil ik samen met u delen. Ik kom daar aanstonds nog verder op terug. U kent allemaal de uitdrukking: “Wijsheid komt met de jaren”. Van die uitdrukking zien wij nu hier vandaag een exponent. In onze maatschappij gaan de ontwikkelingen snel. We hebben te maken met een toenemende vergrijzing, maar ook de denkbeelden over hoe daar mee om te gaan veranderen; worden voortdurend aangepast.

Daarnaast veranderen gelukkig ook de ideeën, gedachten en wensen van de mensen die het betreft en waarvoor we het doen. In algemene zin kunnen we de huidige opvatting samenvatten als: meedoen aan de samenleving. Zolang mogelijk zelfstandig wonen en leven. Die gedachte staat ook centraal in de Wet maatschappelijke Ondersteuning die 1 januari ingaat. Een gedachte overigens die de gemeente Papendrecht al langere tijd voor ogen staat. Natuurlijk, er is altijd aandacht en zorg besteed aan het vergrijzende deel van onze bevolking, maar juist op dit gebied geldt dat we met de tijd mee moeten gaan. We dienen ons steeds af te vragen of we op de goede weg zijn en of we voor elkaar zorgen op de manier die ons in actuele zin voor ogen staat. We kunnen en moeten onze samenleving niet indelen naar groepen die min of meer los van elkaar staan en langs elkaar heen leven. Ouderen vormen dan ook geen aparte groep, maar juist een volwaardig onderdeel van de samenleving. ‘Senioren’ spelen een belangrijke rol. Met hun (levens)ervaring en visie, verdiensten voor en bijdragen aan onze gemeenschap voorzien zij de maatschappij van haar eigen, typische karakter.

Prognoses spreken over ruim vijfeneenhalf duizend ouderen in het Papendrecht van 2010. Je zou kunnen zeggen dat ‘ouderen de toekomst hebben’. Dat betekent dat gemeente en gemeenschap verantwoordelijkheid hebben op dat gebied. Gelukkig kunnen de meeste ouderen prima voor zichzelf zorgen en blijven zij meer dan vroeger vitaal en actief. Ook daar wordt in toenemende mate aandacht aan besteed. Maar anderen hebben ondersteuning nodig. In onze tijd betekent het klimmen van de leeftijd geen automatische gang naar het verzorgingshuis. Ouderen kunnen in toenemende mate gebruik maken van extra zorgaanbod in verschillende varianten. Vandaag nemen we hier met eigen ogen waar dat het niet blijft bij gedachten daarover, maar dat die gedachten concreet gemaakt worden en daadwerkelijk zijn uitgevoerd bij de realisering van de ‘Waalburcht’, waar men gebruik kan maken van vele voorzieningen en diensten. Een mooi concept en als zodanig een unieke combinatie van wonen, diverse vormen van zorg en welzijnsvoorzieningen; een plek om goed verzorgd te verblijven, in meer of mindere mate zelfstandig te wonen waarbij zorg op de achterhand georganiseerd is of georganiseerd kan worden; maar ook in veel opzichten een ontmoetingsplek voor een maaltijd, activiteit en/of sociale contacten. Ik verwacht dan ook niet anders dat de bewoners, gebruikers en mensen die hier hun werk vinden het uitstekend naar de zin zullen hebben in het besef dat zij het voorrecht hebben gebruik te mogen maken van het meest eigentijdse en toekomst gerichte woon-zorgcomplex van Papendrecht en misschien wel van de nabije regio. In hoop dat zij net als ik trots zullen zijn op ‘hun Waalburcht’.

Dat hoop ik trouwens ook voor de overige Papendrechters en met name voor de omwonenden. Natuurlijk is het niet niks als je merkt dat de omgeving gaat veranderen en het vertrouwde beeld gaat verdwijnen. Dat is dan best even schrikken en wellicht ook slikken. Daarnaast levert zo’n bouwperiode ook nog de nodige overlast op. In dat besef is er wel speciale aandacht besteed aan een harmonieuze inpassing van de nieuwbouw in de omgeving. Uiteindelijk is de Waalburcht zowel in zijn functie als in zijn verschijningsvorm een pareltje en visitekaartje voor de buurt en voor de gehele gemeente geworden.

De naam is een heel toepasselijke. Een blik op het gebouw onderstreept de uitstraling van een burcht. Zowel in letterlijke als figuurlijke zin, want niet alleen het gebouw staat, maar ook het concept. De gedachte erachter ‘stáát als een burcht’. Een burcht die in zekere zin een aparte wereld vormt, maar tegelijkertijd midden in de maatschappij staat. En ook dat kunnen we zowel in letterlijke als figuurlijke zin opvatten. Ouderen worden niet afgezonderd, maar de wereld wordt als het ware naar de burcht gebracht. Ik hoop dat de bewoners zich op die manier de ridders van de Waalburcht en van de wereld voelen. Kortom wonen, zorg en welzijn worden optimaal gecombineerd, waardoor ouderen verbonden blijven met elkaar en met de samenleving. Op die manier kunnen alle partijen meer voor elkaar betekenen.

Dames en heren, Ik heb nog het beeld van goed twee jaar (30 oktober 2004) geleden voor ogen: tijdens het slaan van de eerste paal stonden we hier met de voeten in de modder. Dat was een zware klus dat heien met zo’n ouderwetse heistelling die met de hand bediend werd. Nu staat hier een schitterend complex. Zorgcentrum De Waalburcht overtreft mijn verwachtingen en is een aanwinst voor onze gemeente. Zoiets komt niet zomaar tot stand. Daar wordt lang en intensief over gesproken. Mogelijkheden en onmogelijkheden worden in beeld gebracht, partijen willen gezamenlijk zo’n project realiseren, maar moeten daarin ook vanuit ieders verantwoordelijkheid de eigen positie en bijdrage èn die van anderen uit onderhandelen. Dat zijn vaak ingewikkelde processen.

Ik wil daarom allen die daarin een rol gespeeld hebben danken voor hun inzet en complimenteren met het resultaat. In het bijzonder doe ik dat ook richting wethouder Vogel. Hij heeft zich gedurende lange tijd vanuit zijn verantwoordelijkheid aan de zijde van de gemeente ingezet voor de realisering van dit project. Dat doet hij in het huidige college, maar deed dat ook in het vorige college van burgemeester en wethouders.

Wethouder: mijn complimenten !!

Dit prachtige resultaat is te danken aan mensen op verschillende plaatsen in verschillende organisaties die met visie hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast spelen bijvoorbeeld bij het aanbieden van maaltijden, alarmering, vervoer en activiteiten, organisaties als de SWOP maar ook de ANBO en het PCOB een onmisbare rol. Deze organisaties en hun medewerkers, maar ook al die andere, niet bij name genoemde betrokkenen wil ik hartelijk dank zeggen voor hun inzet en complimenteren.
Graag wens ik medewerkers, bewoners en (toekomstige) ‘gebruikers’ van de Waalburcht alle succes!
Terug