Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

VNG congres - 7-6-2016

Het landelijke congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) strekt zich altijd over een tweetal dagen uit: de dinsdag en de woensdag. Ditmaal vond het plaats in Haarlemmermeer. Het is een bijeenkomst van bijna alle burgemeesters, wethouders, secretarissen en veel griffiers vanuit het gehele land. Bij elkaar toch meer dan 2600 personen.

Het congres behandeld inhoudelijke onderwerpen, biedt kennis, visie en inspiratie. Uiteraard wordt er ook echt vergaderd en worden er besluiten genomen compleet met (electronische) stemmingen. Op woensdag sprak de voorzitter en traditie getrouw was ook de minister van Binnenlandse Zaken te gast om het congres toe te spreken.

Bijzonder thema was de toekomst van het lokale bestuur. De gemeenten zijn immers de eerste overheid (waarmee burgers meestal en het meeste mee te maken hebben). Die eerste overheid moet wel vitaal zijn en blijven, dient zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en zich er van bewust te blijven dat zij er is voor, door en ten behoeve van de burgers die tesamen een gemeenschap vormen. Als vertegenwoordigers van de bevolking/gemeenschap is de gemeenteraad dus van groot belang. Die gemeenteraad is immers de lokale volksvertegenwoordiging, die om de vier jaar gekozen wordt uit den door de lokale bevolking. 

Terug