Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Burgerjaarverslag en Jeugdjaarverslag 2015 - 18-5-2016

Presentatie Burgerjaarverslag en Jeugdjaarverslag 2015

Deze presentatie vond plaats bij het sportcomplex van VV Papendrecht, waar eerst bijeengekomen werd in de kantine en vervolgens op de middenstip van het hoofdveld de jaarverslagen met een drone naar beneden gelaten werden !

Bij de koffie in de kantine:

" Dames en heren,

Hartelijk welkom bij deze bijeenkomst rondom het burgerjaarverslag en jeugdjaarverslag over het jaar 2015.

Met het burgerjaarverslag kijken we altijd terug op het afgelopen jaar. Wat gebeurde er allemaal in Papendrecht? Welke prestaties zijn er allemaal geleverd? Ook in het veertiende burgerjaarverslag laten we allemaal Papendrechters aan het woord die met hun organisaties en vrijwilligers illustreren welke waardevolle bijdragen zij aan de samenleving leveren.

Maar dit jaar hebben we het burgerjaarverslag enigszins anders ingestoken dan in voorgaande jaren. We blikken niet alleen terug op het afgelopen jaar, maar we zijn voor het burgerjaarverslag dit jaar wat verder teruggegaan in de tijd. In 2002 maakte de gemeente Papendrecht samen met bewoners een toekomstvisie gericht op 2015. De hamvraag was: hoe ziet Papendrecht er in 2015 uit? En dat is nu precies het jaar waar dit burgerjaarverslag verantwoording over aflegt. We hebben daarom een dubbelslag proberen te maken: wat gebeurde er in 2015 en wat is er gerealiseerd van de visie of de wensen die Papendrechters in 2002 hadden?

Met veel energie, open en ondernemend gingen bewoners en gemeente die uitdaging aan. Wensen en suggesties waren er in 2002 in overvloed. Van een skatepark tot een plek om te vissen; van een bruisend centrum tot voldoende groen, van voldoende winkelaanbod tot plekken op te spelen of te sporten.

Een aantal van u is destijds geïnterviewd of heeft een bijdrage geleverd aan het Burgerjaarverslag of jeugdjaarverslag van dit jaar. Zo zie ik de heer Ad van den Berg die als coach met zijn jeugdteam van voetbalvereniging Drechtstreek in de Toekomstvisie van 2002 stond. Prachtig om te zien dat veertien jaar later de heer Van den Berg en ook een aantal voetballers van toen nog altijd nauw verbonden zijn met Papendrecht.

Maar ik zie hier vanavond ook Louise Schalkwijk, één van de jonge onderneemsters die vorig jaar haar zaak opende aan het Oude Veer, een deel van het centrum dat duidelijk weer in de lift zit. En ik ben ook trots op de goede sporters en sporttalenten die onze gemeente rijk is; symbool voor die sporters is hardloper Max Polak, hier vanavond ook aanwezig. Max werd uitgeroepen tot sporttalent van 2015 en maakt dat ook meer dan waar, want in februari dit jaar werd hij Nederlands kampioen op de 1500 meter indoor.

Als je ziet wat we met elkaar in Papendrecht voor elkaar hebben gekregen, dan kunnen we daar als gemeente ontzettend trots op zijn. Winkelcentrum De Meent is vernieuwd,

Verder is theater De Willem vernieuwd en we hebben prachtige woningen in de Oostpolder gerealiseerd met de Tiendzone. Een prachtig mooi natuurgebied dat in 2015 officieel werd geopend, een gebied waar de cultuurhistorische waarden werden verrijkt door de aanleg van een landschapspark met onder meer bijzondere flora en fauna, wandelpaden, bruggetjes en speeltoestellen.

Verder wil ik graag noemen de vernieuwing van kinderboerderij De Papenhoeve en vorig jaar de opening van het Sportcentrum Papendrecht, een fantastische icoon voor onze gemeente, met een nabijgelegen skatepark. En momenteel wordt er hard gewerkt aan het nieuwe marktplein en met Den Briel ook aan de verdere ontwikkeling van het centrum. Dit realiseerden we met elkaar in een economisch geen gemakkelijke tijd, dit realiseerden we met elkaar vanuit visie en daadkracht.

En wat bereikten we verder in 2015?

Op het gebied van veiligheid zijn in Papendrecht  WhatsApp-groepen gestart, waarin bewoners bijdragen aan een veiliger Papendrecht door elkaar te informeren over verdachte situaties. Al ruim 1250 Papendrechters doen inmiddels mee aan de groepen. Inwoners geven Papendrecht gemiddeld een 7,2 als cijfer voor het veiligheidsgevoel in hun wijk.

Op het gebied van duurzaamheid wil ik graag de opening van het Repair Café noemen. Ook wil ik graag de nieuwe moestuinen vermelden, die niet alleen groente en fruit leveren, maar ook fungeren als nieuwe ontmoetingsplekken. Verder was er op de Dag van de Duurzaamheid op de Markt een goedbezochte duurzaamheidsmarkt, waarmee we aangaven wat Papendrecht als het om duurzaamheid gaat, te bieden heeft.

Op het gebied economie wil ik graag de grondige opwaardering van bedrijventerrein Oosteind noemen. Dit bedrijventerrein huisvest 130 bedrijven, waaronder grote internationaal georiënteerde bedrijven in de voedingsmiddelen-, scheepvaart en metaal- en elektrosector. Oosteind is een toonvoorbeeld van hoe gemeente samen met ondernemers werkt aan een aantrekkelijker gebied door meer doorstroming voor het verkeer te bevorderen, de parkeersituatie te verbeteren en meer groen te planten.

Het burgerverslag is een instrument waarmee we stil staan en trots mogen zijn op wat inwoners, organisaties, ondernemers en gemeente bereiken. Daarnaast brengen we ook dit jaar weer een jaarverslag voor jongeren uit. Nog altijd zijn we daarmee de enige in Nederland. Op een luchtige en overzichtelijke manier is in kaart gebracht wat Papendrecht op het gebied van jongeren te bieden heeft. Zowel bij het burgerjaarverslag als bij het jeugdverslag streven we er elk jaar weer naar om gezichten van Papendrechters in beeld te brengen en Papendrechters aan het woord te laten. Mede dankzij het vakmanschap van diverse fotografen in de regio lukt dat goed, daarom ook een woord van dank en waardering voor hun belangrijke bijdragen.

Geachte dames en heren, zoals u wellicht weet neem ik per 1 oktober dit jaar afscheid als burgemeester van deze prachtige gemeente. Dat betekent ook dat het voor mij als burgemeester de laatste keer is dat ik het burgerjaarverslag en jeugdjaarverslag mag presenteren. Ik hoop dat zowel het burgerjaarverslag als het jeugdjaarverslag inwoners van onze gemeente altijd hebben weten te inspireren, zodat er ideeën ontstaan en we ook in de toekomst in Papendrecht met elkaar dromen realiseren en mooie resultaten neerzetten.

Ik wil u nu graag uitnodigen om met mij mee naar buiten te gaan, waar ik u de eerste exemplaren van het burgerjaarverslag en het jeugdjaarverslag van harte wil presenteren."

 

Terug