Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

In memoriam Ronald Bandell - 18-11-2015

Oud-burgemeester van Papendrecht Ronald Bandell overleden

Bestuur en inwoners van Papendrecht hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ronald Bandell (69) in de nacht van zondag 15 op maandag 16 november. Papendrecht ziet het als een voorrecht dat Ronald Bandell van 1987 tot en met 1995 burgemeester was van Papendrecht.

Na zijn eerste periode als burgemeester - van Moordrecht - leerde Papendrecht Ronald Bandell vanaf 1987 kennen als een warm, oprecht mens. Vóór alles geïnteresseerd in zijn medemensen. Als mens en als burgemeester volledig toegankelijk voor anderen. Zo informeerde hij bijvoorbeeld bij medewerkers van de strooiploeg van de gemeente middenin de nacht belangstellend of alles goed ging bij hun werkzaamheden in de bestrijding van gladheid. Inwoners van de gemeente kwamen hun burgemeester niet alleen in het gemeentehuis tegen, maar vooral op straat, op de fiets, in het openbaar vervoer.

Altijd beschikbaar voor vragen, opmerkingen en een praatje. Vaak was het de burgemeester zelf die het initiatief nam tot gesprekken met Papendrechters. Namen, gezichten, feiten en details die gesprekspartners hem vertelden, leken in zijn geheugen gegrift. Ronald Bandell maakte zich  uitermate geliefd bij inwoners en organisaties in Papendrecht. Ook bij politieke opponenten en mensen met een andere mening verwierf hij respect.

Na Papendrecht was Bandell burgemeester van Alkmaar (1995-2000) en Dordrecht (2000-2010). In die laatste functie speelde hij een sleutelrol in verdergaande samenwerking tussen de Drechtsteden. De Drechtstedelijke gemeenten werden zich er in zijn woorden steeds meer van bewust ‘dat de wereld niet ophoudt bij de grenzen van ons gebied. De Drechtsteden moeten bijdragen aan bovenregionale ontwikkelingen. Alleen door ons te verbinden aan en actief in te zetten voor grotere belangen, kunnen de Drechtsteden een goede positie verwerven en behouden.’ Tegelijkertijd bleef hij de eigenheid en zelfstandigheid van de gemeenten benadrukken. De Drechtsteden zijn doorgegaan op deze ingeslagen weg. Papendrecht is hem dankbaar voor de rol die hij ook hierin vervulde.

Met het overlijden van Ronald Bandell verliezen we een hartelijk, loyaal en wijs mens. Ons medeleven gaat uit naar zijn familieleden. Wij wensen hen alle sterkte bij het verwerken van dit verlies.

In de hal van het gemeentehuis van Papendrecht heb ik een condoleance register geopend, dat door iedereen die dat wenst, tijdens de openingstijden getekend kan worden.


 

Terug