Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

opening Sportcentrum Papendrecht - 30-5-2015

De opening van het mooie nieuwe Sportcentrum Papendrecht kende twee onderdelen: een opening voor genodigden en een publieksopening; de laatste door wethouder koppenol met Pieter van den Hoogeband, de laatste door ondergetekende:

" Dames en heren,

Graag heet ik u, namens het gemeentebestuur, van harte welkom bij de officiële opening van het
Sportcentrum Papendrecht. Aansluitend is er straks een spectaculaire publieksopening en daar bent u uiteraard ook welkom; ik kan u die zelfs van harte aanbevelen.

Om in sporttermen te spreken kunnen we nu na een lange aanloop, de afzet en de landing omkijken en terugzien op een meer dan geslaagde sprong. Een sprong die gelijk zelfvertrouwen geeft om verwachtingsvol te kijken, of we onze prestaties in de toekomst opnieuw kunnen overtreffen; of we de lat nog een stukje hoger kunnen leggen. Want ambities zijn aanwezig en uitdagingen moeten er natuurlijk wel gesteld worden. Wat hier is neergezet is geen standaard sporthal, maar een modern centrum met vele gebruiksmogelijkheden; een sportcentrum dat sporters en publiek enthousiasmeert, een prikkelende uitdaging voor houdt en uitnodigt sport, sportiviteit en gezelligheid te combineren. Het is mooi te zien dat, dat na de ingebruikname de afgelopen periode al in ruime mate is gelukt. Op dat gebied kunnen we alleen maar verder groeien en de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.  

Maar eerst een stapje terug in de tijd. Papendrecht staat bekend als een gemeente die sport hoog in het vaandel heeft staan; ooit zelfs werd uitgeroepen tot sportstad van Nederland. Maar titels zeggen natuurlijk niet alles, zeker niet als ze verder in het verleden liggen. Het gaat vooral om de prestaties van sporters en verenigingen zelf. Zonder andere sporten tekort te doen kunnen we bogen op mooie prestaties op onder meer het gebied van voetbal, korfbal, handbal, tennis en volleybal; en natuurlijk niet te vergeten zwemvereniging 'de Geul', die hier voor eigen activiteiten een prachtige accomodatie vindt, maar in januari 2016 hier nu ook de nationale kampioenschappen 'masters' kan en gaat organiseren. Maar bijvoorbeeld ook denksporten worden door veel mensen op niveau gespeeld, met name in het Denksportcentrum. Dat centrum speelt zelfs een boven lokale rol en is daarmee een treffend voorbeeld van de manier waarop sport mensen bij elkaar brengt. Ongeacht welke sport, alleen al door de ontmoetingsfunctie speelt sport een belangrijke rol in het sociale leven. Sport kan er zelfs aan bijdragen ‘onder de mensen te blijven’ en vereenzaming en medische klachten te voorkomen en daar ontmoetingen en vitaliteit tegenover te stellen. 

Met die meer dan positieve houding ten opzichte van sport, werd op bestuurlijk en politiek niveau drie gemeenteraden en drie colleges van B&W geleden, in de bestuurlijke periode 2006-2010, de toekomst van sportief Papendrecht bekeken. Dat in de laatste raadsvergadering van die politiek-bestuurlijke periode, te weten in februari 2010, het raadsbesluit genomen werd een kleine 20 miljoen euro beschikbaar te stellen, getuigt in een tijd waarin de crisis zich nationaal en internationaal misschien wel het hevigst deed voelen, op z’n zachtst gezegd van lef; een prestatie op zich: een goed besluit, op het juiste moment (want uitstel zo ongetwijfeld vertraging gegeven hebben) voor een aansprekend en tot de verbeelding sprekend project, dat in de samenleving gedragen werd.

Want daaraan voorafgaand werden in 2007 in een traject van mee-spraak, de ideeën en meningen van inwoners, sporters, verenigingen, deskundigen en andere betrokken in de planvorming verwerkt.
Daarnaast is van belang geweest, dat verschillende partijen elkaar vonden, waar onder de eigenaar en exploitant van het huidige Apollohotel, de aannemer/bouwer Pellikaan en de gemeente. Ook dat was van belang, want in een situatie waarin ieder voor zich zou zijn opgetreden, zou het project vrijwel kansloos zijn geweest of in ieder geval minder synergie-voordelen in kwaliteit, uitstraling en kosten hebben gebracht. Er werd namelijk nogal wat gevraagd. Zo was allereerst enige slimheid absoluut noodzakelijk. Natuurlijk op het gebied van financiën, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om planning en logistiek. Er moest intensief worden geschoven en uitgeruild in functies, gedeeltelijk ook in eigendomsgrenzen en het geheel moest nauwkeurig in de juiste volgorde gefaseerd gerealiseerd worden. Wellicht was voor de toeschouwer het meest opvallend, dat het oude deel van het hotel, die grote platte doos met veel ruimtebeslag, plaats maakte voor het sportcentrum. Dat er dan vervolgens onvoorzien ook nog eens serieuze problemen met de stabiliteit van de grond overwonnen moesten worden bleek gaandeweg een nieuwe uitdaging. Maar onverwachte zaken horen er natuurlijk ook bij. Ook deze horde werd genomen, onder meer dankzij lokale kennis en ervaring.

Ondertussen maakte de oude sporthal de Donck - die na decennia trouwe dienst afgeschreven was- plaats  voor het buitenbad. Voor een gemeente van onze omvang is het bijzonder dat het een flink buitenbad is geworden. Geluiden uit de samenleving maakten echter duidelijk dat onze inwoners bijzonder gehecht zijn aan een buitenbad en dat ze elkaar graag ontmoeten op een ligweide, zoals ze dat al decennia lang en als opeenvolgende generaties jongeren gewoon zijn. De slimme samenwerking tussen de genoemde partijen maakten verwezenlijking van al deze wensen mogelijk.

Daarbij wil ik ook opmerken dat realisering van zulke omvangrijke projecten lang niet altijd binnen het oorspronkelijk vastgestelde budget gebeurt; wij kennen allemaal wel de voorbeelden daarvan uit de media. Ook daar lag een uitdaging en opdracht: het budget was taakstellend en dus moest het geheel van  alle wensen en noodzakelijkheden, binnen het gestelde budget blijven. Ook op dat vlak is een uitstekende prestatie geleverd en zijn overschrijdingen die ten koste zouden gaan van gemeenschapsgeld keurig voorkomen. Daarvoor zijn complimenten op zijn plaats; complimenten, zonder uitzondering aan alle betrokkenen. Het noemen van namen is daarbij altijd riskant, maar dat wil ik bij deze toch doen door het noemen van projectdirecteur Theo Lotman en via hem wil ik allen bedanken, die op welke wijze ook aan de realisatie van dit megaproject hun bijdrage hebben geleverd. Jullie, Theo, jullie verdienen daarvoor een groot compliment en veel waardering, want ik weet maar al te goed dat het van de buitenkant en na realisatie zo eenvoudig lijkt, maar gaandeweg er hard gewerkt en veel opgelost moet worden. Dat vraagt inzet, betrokkenheid, creativiteit en doorzettingsvermogen, flexibiliteit op de evenwichtsbalk van wat kan, moet en mag: Theo, chapeau !!

Maar niet alleen het budget voor realisatie is van belang, ook voor beheer, de toekomstige uitgaven ziet het huishoudboekje er gunstig uit. Waar bijvoorbeeld duurzaamheid al enkele jaren een hot item is, durf ik te zeggen dat hier het predicaat ‘duurzaam’ helemaal op zijn plek is. Zowel bij de planning, als de bouw en het beheer is volop aandacht besteed aan aspecten als milieu en de omgeving. Bijvoorbeeld door te werken met aannemers uit de regio die weinig kilometers hoefden te maken, maar ook door opwekking van eigen elektriciteit en zonnecollectoren op het dak die de baden verwarmen.

Zo heeft, dames en heren, op het kruispunt van de huidige twee hoofd-aders van verkeer, de eeuwenoude Veerweg en de wat jongere Burgemeester Keijzerweg, de plek die geografisch in het centrum van het moderne Papendrecht ligt, maar lang niet altijd prominent aanwezig was, én stedenbouwkundig dringend aan een opwaardering toe, nu een uitstraling gekregen die kracht, dynamiek, en een uitgebalanceerd en harmonisch samengaan van functies als sport, horeca, recreatie en wonen uitstraalt; zich door afgestemde architectuur prominent presenteert.  Dat alles op basis van een stedebouwkundige visie van compact en intensief grondgebruik die passend is in deze tijd, ons gesteld doen staan voor de toekomst, die we hier maar ook elders in het stedelijk weefsel van Papendrecht gerealiseerd hebben, dan wel gaan realiseren.

Het door bouwbedrijf Pellikaan gerealiseerde sportcentrum, dat wij vandaag officieel openen, is wederom een: nieuw landmark in onze gemeente. Samen met drie volledig gemoderniseerde winkelcentra, het eveneens vernieuwde theater De Willem, de prachtig langs de rivier gelegen appartementen op het Merwehoofd en de kunstwerken langs de rivier, het zorgcomplex de Waalburcht toont het, dat Papendrecht op verschillende gebieden met maatschappelijke partners werkt en bouwt aan de toekomst van deze zelfbewuste gemeente, waar het goed en comfortabel wonen, werken en leven is. Dat doen achtereenvolgens de verantwoordelijke politici in de gemeenteraden, de bestuurlijk verantwoordelijken in de colleges en de ambtelijke organisatie, waarbij het soms zaaien en soms oogsten is. Vandaag oogsten wij wat anderen gezaaid hebben, maar waaraan ook een belangrijke eigen bijdrage geleverd is. In het bijzonder wil ik wethouder Koppenol noemen, die zowel in de vorige als in deze bestuurlijke periode binnen het college de eerst verantwoordelijke was en hier vandaag terecht met een trots gevoel aanwezig mag zijn en de publieksopening zal verrichten.

Voor Pellikaan zit de klus er op, mijnerzijds dank voor de goede samenwerking en het resultaat waar u ongetwijfeld ook met trots naar kijkt en wellicht met dat gevoel ook aan anderen zult laten zien als referentie-project binnen uw portefeuille van gerealiseerde opdrachten. Wellicht dat u daar aanstonds nog iets over wilt zeggen.

Voor gemeente, VORM-bouw en woonkracht 10 gaat het werk nog even door met de realisatie van de woningen op de oude locatie van de voormalige ligweide. Ook dat is een mooi en aansprekend deelproject, maakt de gebiedsontwikkeling hier ter plekke op een fraaie wijze af met woningen en een woonomgeving die zeer geliefd blijken te zijn.

Dames en heren, ik ga afronden: vandaag is het met de officiële opening van het Sportcentrum Papendrecht: feest. Nogmaals dank en complimenten aan allen die hun bijdrage leverden: u mag trots zijn op het resultaat van uw inspanningen, zoals ook de Papendrechtse samenleving, sportend en niet sportend, trots op mag zijn met dit nieuwe landmark. U bent uitgenodigd met ons vandaag het feestje mee te vieren, maar u bent bij deze ook uitgenodigd na vandaag terug te komen als sporter, bezoeker of gebruiker van dit sportcentrum en aansluitende voorzieningen. Dit is inmiddels al een ontmoetingsplek aan het worden voor zowel sportieve uitdagingen als plezier, voor recreatief verblijf, voor serieuze vergaderingen maar ook gewoon voor gezelligheid.

En wie wil daar nu niet bij horen ?

Dus zeggen we voortaan: tot ziens, in het Sportcentrum Papendrecht ! " 
 

 

 

 

 

 

 

Terug