Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Koninklijke Onderscheidingen - 24-4-2015

Persbericht gemeente Papendrecht

 

Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

Burgemeester De Bruin speldt vrijdag 24 april 2015 vanaf 09.30 uur in het gemeentehuis Koninklijke Onderscheidingen op bij Papendrechters die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de maatschappij. Het gaat om zes benoemingen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één benoeming tot Ridder in dezelfde Orde.

 

Een beknopt overzicht van de verdiensten van de gedecoreerden.

 


Mevrouw G. (Geertruida) van Harten-Visser (2 september 1959, Krimpen aan de IJssel)

was lid van de contactraad/kerkenraad in Blomberg, waar haar echtgenoot was gelegerd,

leider, bestuurslid en voorzitter bij zondagsschool Obadja, leider van de interkerkelijke Alpha-cursus en bestuurslid van de vrouwenstudievereniging van de Hervormde Gemeente Papendrecht. Ze is bij de Hervormde Gemeente nog steeds psychisch hulpverlener, organisator en leider van de Emmaüscursus over de grondbeginselen van het christelijk geloof, mentorcatecheseleider, lid van de welkomstcommissie mede-initiatiefnemer en medeorganisator van maaltijden voor alleenstaanden in Papendrecht en bestuurslid van de vrouwenstudievereniging.


De heer B. (Boudewijn) de Heer (19 december 1952, Papendrecht) zet zich al 35 jaar, waarvan 30 als voorzitter, belangeloos in voor de Papendrechtse commissie Hulp Oost-Europa van de Hervormde Gemeente Papendrecht en helpt onder meer bij het inzamelen en sorteren van de hulpgoederen. Hij is de motor achter de organisatie van de tweejaarlijkse Bijbelstudieweek met leden van de Fasorgemeenten uit Boedapest en draagt bij aan de thuisfrontcommissie die zendingswerker Hans van Beek in Vietnam ondersteunt. Als diaken van de Hervormde Gemeente Papendrecht (Sionskerk) zorgde hij onder meer voor minder bedeelden, bezocht hij mensen die in financiële nood verkeerden en onderhield hij contacten met stichtingen, instanties waar de diaconie relaties mee had. De gedecoreerde wordt gekenmerkt als een betrokken  voorzitter die praktisch en besluitvaardig is en zich bestuurlijk en praktisch volledig inzet bij hulpvragen.

Mevrouw C. (Corrie) Visser-Brandt (12 mei 1940, Papendrecht) ontplooide tussen 1984 en 2014 activiteiten als oprichter en leider van de kinderbijbelclub, gastvrouw, werkgroep lid en kinderoppas bij interkerkelijke vrouwenochtenden. Mevrouw Visser-Brandt begon de bijbelclub in haar eigen huiskamer. Ruim dertig  tot vijftig kinderen kwamen jarenlang elke week bijeen om met elkaar te zingen, te luisteren naar een Bijbelverhaal en een werkje te maken. Door groei van de kinderclub verplaatsten de activiteiten zich later naar koffiebar de Schor/jongerencentrum Upstairs. De vrijwilligersactiviteiten bij de interkerkelijke vrouwenochtenden deed mevrouw Visser-Brandt van 1992 tot 2009. Tijdens de ochtenden waren eerst onder de naam  vrijwilligerswerk ‘Open Ochtenden voor Vrouwen’, later ‘Ontmoeting met Vrouwen’ uiteenlopende levens- en geloofsvragen onderwerp van gesprek.


Mevrouw E.M. (Elly) Walraven-Hompe (10 januari 1941, Amsterdam) verricht sinds 1974 vele activiteiten voor de Rooms Katholieke Kerkgemeenschap in Papendrecht. Op elk moment van de dag kan een beroep op haar worden gedaan. Zij doet onder meer schoonmaakwerkzaamheden in het kerkgebouw, wast, strijkt en herstelt het kerklinnen, treedt op als gastvrouw bij het gebruik van de parochiezaal door derden, beheert de voorraad, verzorgt de catering bij activiteiten in zalen van de kerk en doet daarvoor de inkoop. Daarnaast houdt ze de financiële administratie accuraat bij, verricht ze vele hand- en spandiensten voor bestuurders van de kerk en ondersteunt ze bij erediensten. 

 

De heer E. (Egbertus) van Werkhoven (26 april 1946, Nieuw-Lekkerland) verricht sinds 1986 activiteiten voor de Hervormde Gemeente in Papendrecht en daarvoor elf jaar als diaken van de Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg. Als  diaken van de Hervormde Gemeente was hij contactpersoon voor externe partners, medeverantwoordelijk voor de financiële administratie en afgevaardigde van de Hervormde Gemeente in het bestuur van het Zorgcentrum Graafzicht in Bleskensgraaf. Ook was hij voorzitter van de Vriendenstichting Graafzicht om geld op te halen voor extra voorzieningen voor bewoners. Als ouderling en scriba bezocht hij gemeenteleden en was hij verantwoordelijk voor de correspondentie van de wijkkerkenraad. De heer Van Werkhoven begeleidt als bezoekbroeder een ouderling bij huisbezoeken en is coördinerend hulpkoster. Als vrijwilliger van de Nederlandse Patiëntenvereniging zorgt hij voor het vervoer van patiënten van en naar het ziekenhuis.

De heer J. (Jan) van Wijngaarden (3 juni 1939, Papendrecht) onderhoudt sinds 1982 contacten met nabestaanden van de slachtoffers van de in juli 1944 in de Oostpolder neergestorte bommenwerper Lancaster Popeye. Hij was de drijvende kracht bij het realiseren en organiseren van verschillende activiteiten. De contacten met de nabestaanden ontstonden snel na 1945. In 1997 werd mede op initiatief van de heer Van Wijngaarden de Stichting Lancaster Popeye opgericht. De Stichting zet zich in voor berging van het vliegtuig, een blijvende herinnering en vernoeming van de Lancasterbemanning en crossers. Samen met de gemeente en de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht werd het wrak in 2002 geborgen. De Stichting hield op 4 mei 2002 een herdenkingsplechtigheid, waarbij nabestaanden van de omgekomen piloten aanwezig waren. Op 21 juli 2004, exact 60 jaar na de crash, werd een monument ter nagedachtenis onthuld. De heer Van Wijngaarden onderhoudt het monument, houdt contact met de nabestaanden en begeleidt deze tijdens hun bezoeken aan Papendrecht. In 2015 wordt de Stichting Lancaster Popeye opgeheven, de activiteiten worden ondergebracht bij de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht. In het museum van de Stichting verzorgt de heer Van Wijngaarden rondleidingen en vertelt hij onder meer over de Lancaster.
 

De heer G. (Gerard) Bouwer (1 juli 1941, Rotterdam) wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn activiteiten op het gebied van sport, in het bijzonder voetbal. Hij was profvoetballer bij Sparta en DFC en zette zich vanaf 1972 voor de KNVB onder meer in als penningmeester en interim voorzitter van het Bestuur Betaald Voetbal, penningmeester van het bestuur van Euro 2000 en lid van de Raad van Toezicht/Raad van Commissarissen. In december 2013 werd hem vanwege zijn werkzaamheden voor de KNVB het Bondsridderschap toegekend. Verder was hij onder meer secretaris/penningmeester van de FBO Werkgeversorganisatie, penningmeester van het Contractspelers Fonds KNVB, penningmeesteer en voorzitter van  voetbalvereniging DS’79, het huidige FC Dordrecht, en voorzitter van Zwemmen voor Gehandicapten, een activiteit van het Prinses Beatrixfonds. Daarnaast was de heer Bouwer directeur/eigenaar van administratie- en adviesbureau Bouwer B.V. in Dordrecht, voorzitter van het Rabofonds, lid en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Drechtsteden.

Terug