Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

je suis Charlie - 8-1-2015

De afschuwelijk aanslag in Parijs op het satirsche blad Charlie Hebdo, had niet alleen in Parijs zijn weerklank, maar gelukkig ook in de rest van de wereld, in Nederland, in Rotterdam en in Papendrecht.

In aansluiting op de oproep van mijn Rotterdamse collega Aboutaleb, om donderdag avond om 18.00 uur, op hetzelfde moment als in Parijs, demonstratief aanwezig te zijn om er uiting aan te geven dat wij staan voor vrijheid van meningsuiting, verdraagzaamheid en respect voor anderen heb ik, met mijn ambtelijke adviseurs, binnen het zeer korte tijdsbestek dat wij hadden een oproep gedaan om als Papendrecht ons ook in Rotterdam bij de demonstratieve bijeenkomst aan te sluiten en daarvoor indien gewenst vervoer geregeld:

 

UITNODIGING

Burgemeester De Bruin: sta voor de vrijheid van meningsuiting en ga naar de demonstratie in Rotterdam.

Naar aanleiding van de aanslag in Parijs roept burgemeester C.J.M.  de Bruin iedereen in Papendrecht op vanavond naar de vreemdzame demonstratie in Rotterdam te gaan. De demonstratie is uit solidariteit met de Parijzenaren en voor de vrijheid van meningsuiting, niet gericht tegen iets of iemand, maar voor de grondrechten vrijheid van meningsuiting, respect en verdraagzaamheid.

Burgemeester De Bruin: “Dit is een aanslag op de vrije pers en op de mensen die deze vrijheid verdedigen, de politie. Dit raakt ons allemaal en ik vind het belangrijk om op te staan voor onze grondrechten.”

Papendrechters zijn welkom om 16.30 uur naar het gemeentehuis te komen, waar burgemeester De Bruin zijn steun voor de vrijheid van meningsuiting zal uitspreken. Daarna zal een bus naar Rotterdam vertrekken. Voor de gelegenheid is het mogelijk om vrij te parkeren in de blauwe zone na 15.00 uur.

Meer informatie: communicatie, J. Luttik 06 48 11 07 06

 

Voorafgaande aan het vertrek sprak ik de verzamelde mensen in de raadzaal kort toe:

 

" Beste mensen, met name vertegenwoordigers van pers en politie: welkom !

De gruwelijke aanslag in Parijs heeft velen in ons land, in Papendrecht en ook mijzelf diep getroffen. Het is niet anders dan een laaghartige aanslag op de vrijheid van meningsuiting en raakt daarmee de waarden van onze westerse samenleving, onze democratie in het hart. De vrijheid van de pers is een van de grondrechten die zijn verankerd in onze grondwet.

Ik vind het vanzelfsprekend dat wij ónze stem laten horen en gezamenlijk gaan staan voor de waarden die wij hoog achten. Dat gebeurt in vele gemeenten op diverse manieren. Dat past goed bij de ruimte, de vrijheid die wij in ons land hebben.

Met bijzonder veel respect heb ik kennis genomen van de oproep van mijn collega, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam om stelling te nemen door te demonstreren.

Het is goed om straks als vertegenwoordigers van pers, politie, gemeentebestuur, ambtenaren en inwoners uit Papendrecht bij de demonstratie aanwezig te zijn. Ik waardeer uw aanwezigheid zeer. U staat daarmee op voor democratie en verdraagzaamheid, voor persvrijheid, voor verbinding en tegen haat en geweld. En laten we duidelijk zijn. Deze vrijheid wordt op nietsontziende manier door sommigen bestreden. Dat betekent ook het opkomen voor deze vrijheid risico’s in zich draagt. Als wij vrijheid van waarde achten is spreken aan de orde, is zwijgen toch geen optie.

Het is goed om aan deze demonstratie deel te nemen, die zich niet richt tegen iets of iemand, waarin wij juist opkomen voor onze grondrechten. Ik zie het als een steunbetuiging aan onze manier van leven, aan onze vrije pers en aan de mensen die onze vrijheid verdedigen, met name de politie.

Ik hoop en verwacht vanavond een waardige demonstratie in alle rust en respect.

Ik wil u echt oprecht danken voor uw aanwezigheid en deelname en daarvoor mijn waardering uitspreken."

Het werd een bijzondere bijeenkomst, met stemmige muziek en korte maar uiterst rake toespraken van de hoofdredacteur van het AD, de korpschef van politie van de eenheid Rotterdam en collega Aboutaleb, gevolgd door een moment van stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers, maar ook een luid applaus ter ondersteuning van de vrijheid van meningsuiting.

 

 

Terug